profile

Hej! Mitt namn är Oliver

Du kan inte dela en bräda med en hammare!

Published about 1 year ago • 2 min read

Utvidga din verktygslåda!

.. livet och investeringar går ihop. Det vi gör i det vardagliga livet påverkar vår finansiella situation och det vi gör med våra pengar påverkar vår vardag.

Livet och pengar, eller mer korrekt - kapital i alla dess former, är tätt sammankopplade. De går in i varandra och agerar i symbios.
-Cristofer Andersson, sida 10 Mentala modeller

Vad är mentala modeller?

En konstruktion i sinnet som formar tankeprocesser, beteenden och svar på situationer. För snickaren med en hammare ser allt ut som ett spik.

Mentala modeller är verktygen i din verktygslåda som gör att du kan använda rätt verktyg för situationen.

Det är ganska dumt att använda en hammare ifall du vill dela en bräda. Anpassa dina verktyg utefter situation!

Study the science of art. Study the art of science. Develop your sense - especially learn how to see. Realize that everything connects to everything else.
-Leonardo Da Vinci

Nedanför är en av dem 10 mentala modellerna som presenteras i boken:

Hävstångsmodellen

Ge mig en hävstång tillräckligt lång och en fast punkt att placera den på, så ska jag lyfta världen.
-Arkimedes

Hävstång kan komma i många olika former. Kopplat till börsen är hävstångsprodukter och belåning ofta det första som kommer till en.

Hävstång på börsen är att kunna belåna din portfölj för att tjäna mer när aktier/fonder går upp i värde (notera att omvänd effekt sker på nedsidan).

Det kan också vara övertag i mellanmänskliga förhandlingar:

– Har jag ett informationsövertag, eller något annat sorts övertag relativt min motpart?


– Ska jag använda det och i sådana fall när och hur?


– Hur kan jag behålla och bevara mitt övertag?

Ovan är Cristofers tre punkter för förhandlingar att betänka. När jag läser dessa tre punkter tänker jag på:

With great power comes great responsibility
-Uncle Ben i Spider-Man

Utnyttja inte ett övertag endast för att det existera. Välj dina tillfällen!

En annan form av hävstång är att utnyttja 80/20-regeln (Paretoprincipen) som visat sig stämma vid vitt skilda områden.

Principen säger att 20% av arbetet tenderar att stå för 80% av resultatet eller att 20% av kunderna tenderar att stå för 80% av vinsten.

Gör du det viktigaste bra tenderar du att få ett väldigt bra resultat utan att lägga ner massivs med ansträngning.

Vill du läsa hela recensionen kan du klicka här.

//Oliver

✍ Veckans citat:

What Good Is Wealth Without Health?
-Läst i boken Die With Zero

📚 Vad jag läst:

Recension av Mentala Modeller

Utmanande och ögonöppnade i vanlig ordning av Cristofer Andersson.

Boken är för dig som inser värdet i att bredda din verktygslåda för att kunna hantera alla möjliga problem du möter i livet och på börsen.

Allting är inte spik i livet, därav bör du ha mer än en hammare i din verktygslåda. Det vill säga addera mentala modeller.

🎧 Vad jag lyssnat på:

Fredag! Hanif Balis räddningsplan för SBB, kommunal ånger och obligationer med junk-status

Lyssnade på en podd om stora snackisen SBB som föll 42% för två veckor sedan. Turbulenta tider minst sagt! Jag äger inga aktier men finner det intressant.


Hej! Mitt namn är Oliver

Mitt nyhetsbrev skickas varje vecka till 1 069 läsare som tar del av mina bästa tips för att förbättra sin ekonomi och mindset kring pengar 💰

Read more from Hej! Mitt namn är Oliver

🤑📈 Att investera på börsen ska vara tråkigt och enkelt! Long time no see, det har varit en katastrofalt dålig kontinuitet av veckovis mail från mig på sistone. Inga ursäkter, jag ska bättra mig! 😉 I veckan fick jag en intressant fråga från en kompis om att hålla sig till en enkel investeringsstrategi i takt med att man samlar på sig allt mer kunskap. Den här frågan ställer du dig troligen veckovis oavsett om det gäller träning, jobbet eller familj:Finns det ett bättre och effektivare sätt för...

3 months ago • 2 min read

4 tips för att förbättra din ekonomi 2024 📈 Hej, första månaden av 2024 är till ända och jag känner att månaden flugit förbi 😅 Jag har inte hunnit närmelsevis så mycket som jag naivt trodde att jag skulle hinna men det har ändå varit en bra månad.Idag vill jag dela med mig av 4 tips för att förbättra din ekonomi 2024. Tipsen handlar om privatekonomi, investeringar och rikedom bortom pengar (att förgylla livet). 1. 10X din ekonomi på 1,5 timme Sedan tre veckor tillbaka jobbar jag på...

4 months ago • 2 min read

Jag har tagit examen! Long time no see! Jag glömde maila det men på Instagram skrev jag i början av december att jag behövde ta en paus från sociala medier/nyhetsbrev för att fokusera på jobb + kandidatuppsats.Nu är jag klar och tillbaka! Uppsatsen är inlämnad, examen är tagen och jag har börjat på ett drömjobb!Nu låter det kanske som att allting går toppen för mig men att skriva kandidatuppsats var inte min grej och väldigt jobbigt emellanåt. Jag har faktiskt inte fått resultatet för...

5 months ago • 3 min read
Share this post