profile

Hej! Mitt namn är Oliver

Varför dyra bilar inte imponerar!

Published about 1 year ago • 1 min read

Man in the Car Paradox

No one is impressed with your possessions as much as you are

Morgan Housel jobbade som valet (parkerade bilar) och tog emot Ferrari, Porsche och Lamborghinis. Det paradoxala är att han tänkte “wow, jag kommer bli uppskattad när jag köper en sådan bil”. Aldrig tittade han på ägaren som troligen köpt bilen för att imponera på andra.

Det paradoxala Housel insåg var att målet med dyra bilar ofta är att imponera på andra människor fast det uppnås aldrig därför att ingen bryr sig vem föraren av bilen är.

Det enda människor tänker är sig själva körande den dyra bilen och hur uppskattad man kommer bli.

Fenomenet döpte Housel till Man in the Car Paradox.

Dyra saker uppnår inte målet helt enkelt att imponera på andra.

Det du vill ha är respekt och uppskattning av andra människor vilket du tror dyra saker kommer ge men så är ofta inte fallet. Ödmjukhet och snällhet kommer ta dig långt, skriver Housel.


Mjuka värdena kopplat till pengar (motsatsen till excel) är väldigt undervärderat när det kommer till ekonomi. Det är vad boken The Psychology of Money (Pengars psykologi) handlar om. Det handlar inte om hur smart du är utan mer om ditt beteende vilket är svårt att förändra.

Det här är en av mina favoritböcker skriven av Morgan Housels vars blogg jag läser varje vecka samt lyssnar på hans nya podcast. Tidlösa lärdomar om pengar, girighet och lycka handlar boken om som sålt tre miljoner exemplar.

I veckan släppte jag en podd + artikel om boken ifall du vill veta mer

✍ Veckans citat

A genius is the man who can do the average thing when everyone else around him is losing his mind.
-Napoleon

📚 Vad jag läst:

Expectations Debt

Expectations are like a debt that must be repaid before you get any joy out of what you’re doing.

Fantastiskt bra skrivet, låga förväntningar är ett hack för att bli lyckligare som jag skrev i ett tidigare mail.


🎧 Vad jag lyssnat på:

Att missa de 10 bästa dagarna på 30 år kostar 30% av årsmedelavkastningen | Intervju med OPTI #303

Jag använder främst fondroboten Lysa för att investera men har ett testkonto på konkurrenten Opti. VD:n och en av grundarna för Opti Jonas är otroligt bra på att förklara ekonomi på ett enkelt sätt. Hans månadsbrev har jag läst i ett år nu.

Intressant snack från en person som kan förmedla ekonomi på ett roligt och enkelt vis.


Hej! Mitt namn är Oliver

Mitt nyhetsbrev skickas varje vecka till 1 069 läsare som tar del av mina bästa tips för att förbättra sin ekonomi och mindset kring pengar 💰

Read more from Hej! Mitt namn är Oliver

🤑📈 Att investera på börsen ska vara tråkigt och enkelt! Long time no see, det har varit en katastrofalt dålig kontinuitet av veckovis mail från mig på sistone. Inga ursäkter, jag ska bättra mig! 😉 I veckan fick jag en intressant fråga från en kompis om att hålla sig till en enkel investeringsstrategi i takt med att man samlar på sig allt mer kunskap. Den här frågan ställer du dig troligen veckovis oavsett om det gäller träning, jobbet eller familj:Finns det ett bättre och effektivare sätt för...

3 months ago • 2 min read

4 tips för att förbättra din ekonomi 2024 📈 Hej, första månaden av 2024 är till ända och jag känner att månaden flugit förbi 😅 Jag har inte hunnit närmelsevis så mycket som jag naivt trodde att jag skulle hinna men det har ändå varit en bra månad.Idag vill jag dela med mig av 4 tips för att förbättra din ekonomi 2024. Tipsen handlar om privatekonomi, investeringar och rikedom bortom pengar (att förgylla livet). 1. 10X din ekonomi på 1,5 timme Sedan tre veckor tillbaka jobbar jag på...

4 months ago • 2 min read

Jag har tagit examen! Long time no see! Jag glömde maila det men på Instagram skrev jag i början av december att jag behövde ta en paus från sociala medier/nyhetsbrev för att fokusera på jobb + kandidatuppsats.Nu är jag klar och tillbaka! Uppsatsen är inlämnad, examen är tagen och jag har börjat på ett drömjobb!Nu låter det kanske som att allting går toppen för mig men att skriva kandidatuppsats var inte min grej och väldigt jobbigt emellanåt. Jag har faktiskt inte fått resultatet för...

5 months ago • 3 min read
Share this post